De aan- en verkoop van onroerend goed in Spanje werkt anders dan in Nederland of België. U maakt bijvoorbeeld niet elke keer een afspraak met een andere makelaar voor een bezichtiging. U werkt met één makelaar die alle bezichtigingen voor u regelt. De kosten van deze intermediair zijn voor de verkopende partij. En zo zijn er tal van andere juridische, fiscale en organisatorische verschillen met de aan- en verkoop van onroerend in Spanje.

Het team van Andalucía Specialist is Nederlands, heeft grondige kennis van de lokale markt, werkt samen met lokale specialisten en kent het gebied persoonlijk. Zo hebt u altijd de beste én onafhankelijke dienstverlening. En het team van Andalucia Specialist begeleidt u bij elke stap zodat u altijd weet waar u aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 1. Wensen en budget

Natuurlijk is het belangrijk te weten hoe uw Spaanse droomhuis eruit ziet. Een appartement met zeezicht? Een luxe villa met 5 slaapkamers en een privé zwembad? Of een authentieke finca in het binnenland van Andalusië die u als Bed & Breakfast kunt gaan inrichten? We helpen u graag bij het helder krijgen van uw exacte woonwensen. Daarnaast is het belangrijk om vooraf te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Houd bijvoorbeeld rekening met 10% kosten koper bij bestaande bouw en 14% bij nieuwbouw. Een volledige hypothecaire financiering is vrijwel nooit mogelijk. Als stelregel kunt u aanhouden dat u de kosten koper én minimaal 30% tot 40% van de aanschafprijs zelf moet kunnen financieren. Als u vooraf helder heeft wat uw financiële mogelijkheden zijn, voorkomt dat onnodige teleurstellingen. Wij kunnen u ook adviseren over de voor- en nadelen om vanuit uw BV of BVBA onroerend goed aan te kopen.

Stap 2. Kennismaken

Het is mogelijk om een kennismakingsgesprek bij u thuis (of op een andere locatie in Nederland/België) te laten plaatsvinden voordat u afreist naar de Costa del Sol. Op basis van dat gesprek stellen wij uw woonwensen en budget samen. Uiteraard is het ook mogelijk om dat via telefoon, Zoom meeting en/of e-mail te doen.

Stap 3. Zoeken

Zodra wij helder hebben wat uw wensen en mogelijkheden zijn, gaan we op zoek naar geschikte woningen. U ontvangt een voorstel per e-mail en kunt vervolgens aangeven of de voorgestelde woningen u aanspreken. Hebben we niet direct de juiste woning voor u gevonden, dan gebruiken we uw feedback om de zoektocht verder te verfijnen. Uiteraard kunt u via onze website ook zelf de woningdatabase raadplegen. Ook woningen die u elders via internet vindt kunt u aan ons doorsturen.

Stap 4. Bezichtigen

Heeft u één of meerdere woningen gezien die u aanspreken? Dan maken we in overleg met u afspraken met de verkopende makelaars om de woningen te gaan bezichtigen. Wij begeleiden u daarbij en denken kritisch mee of de woningen werkelijk aansluiten op uw zoekprofiel. Wij laten u niet alleen de geselecteerde panden zien maar ook de omgeving met zijn faciliteiten aangezien het niet alleen draait om het onroerend goed. De gehele lifestyle is belangrijk.

Stap 5. Onderhandelen

Wanneer u na de bezichtiging de woning wilt gaan aankopen, doen wij voor u de onderhandelingen over de prijs en de verkoopvoorwaarden. Uw belang staat hierbij voor ons centraal, wij zijn immers uw aankoopmakelaar. Bij nieuwbouw moet u er rekening mee houden dat het vrijwel niet mogelijk is korting te bedingen.

Stap 6. Reserveren

Heeft de verkoper uw bod geaccepteerd dan wordt er een reserveringscontract opgesteld om de woning van de markt te halen. Vanaf dat moment mogen er geen bezichtigingen en/of biedingen meer plaatsvinden. U als potentiële koper krijgt dan de tijd om eventueel een hypothecaire financiering aan te vragen en een advocaat in de arm te nemen. Deze advocaat gaat voor u onderzoek doen naar de juridische staat van de woning. Afhankelijk van de aankoopprijs betaalt u in deze fase € 3.000,- tot € 15.000,- om de woning van de markt te halen. Dit bedrag stort u op de derdenrekening van uw eigen advocaat. Wij werken samen met gerenommeerde advocatenkantoren, gespecialiseerd in onroerend goed. Bij al deze advocatenkantoren werken mensen die Nederlands spreken, dat bevordert de communicatie. Nadat de juridische staat van het onroerend goed door de advocaat is goedgekeurd wordt het reserveringsbedrag overgemaakt naar de eigenaar of projectontwikkelaar als onderdeel van de eerste aanbetaling. Uiteraard doen we een bod altijd onder voorbehoud van de juiste juridische staat van het onroerend goed zodat u nooit uw reserveringsbedrag kwijtraakt. Wij adviseren u uiteraard vooraf uitgebreid over de te nemen stappen.

Stap 7. Aankoop

Na het tekenen van het reserveringscontract wordt binnen een maand een koopcontract opgesteld. Hierin staan alle rechten en plichten van de kopende en verkopende partij. Op dat moment wordt u gevraagd een aanbetaling te doen, zeker als de overdrachtsdatum wat verder in de toekomst ligt. In deze fase vult u het reserveringsbedrag dat u heeft overgemaakt aan tot 10% van de aankoopprijs. Deze 10% wordt dan overgemaakt naar de bankrekening van de huidige eigenaar. Als u na deze aanbetaling beslist om toch van de aankoop af te zien dan is deze 10% niet terug te vorderen. Indien de huidige eigenaar na ontvangst van deze 10% beslist de koop te ontbinden dan is hij verplicht u 20% van de overeengekomen koopsom te betalen.

Stap 8. Overdracht

Over het algemeen kunt u binnen 2 tot 3 maanden na ondertekening van het koopcontract naar de notaris om de overdrachtsakte te tekenen. Als alle partijen hieraan mee willen werken, is het mogelijk dit proces te versnellen tot zelfs binnen een week. Bij de overdracht bevestigt de notaris de overeenkomst formeel, ontvangt u de sleutels en bent u officieel eigenaar van uw droomwoning aan de Costa del Sol. Gefeliciteerd! Uw advocaat zorgt vervolgens voor de inschrijving van de akte in het landsregister, het overzetten van de contracten voor elektra, water, internet, etc.

Stap 9. Uw woning

Wanneer u de sleutels van uw nieuwe Spaanse woning heeft ontvangen wilt u het uiteraard naar eigen smaak gaan inrichten of wellicht zelfs gaan verbouwen. U wordt door ons in contact gebracht met de beste specialisten op deze gebieden. Ook deze specialisten spreken Nederlands. Wij zorgen ervoor dat u tijdens of voor de reserveringsperiode met deze mensen in contact komt zodat u tijdig weet wat de mogelijkheden zijn.